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WHEN IS A MEWA FULLY INSURED?
The United States Department of Labor (DOL) recently issued an Advisory Opinion, AO 2007-06A, at the request of Custom Rail Employer Welfare Trust Fund (CREW).  This Advisory Opinion is especially instructive to state insurance departments because it clarifies the circumstances under which a multiple employer welfare arrangement (MEWA) is “fully insured” within the meaning of Section 514(b)(6) of ERISA (29 U.S.C. § 1144(b)(6)),
 and reaffirms state regulatory authority over unlicensed insurance activity.  The NAIC submitted a letter to the DOL, which is acknowledged in footnote 1, and the Advisory Opinion agreed largely, though not entirely, with the NAIC’s analysis.
Whether or not a MEWA is considered fully insured is significant because states have nearly unrestricted regulatory authority over a MEWA that is not fully insured, even if the MEWA qualifies as an “employee benefit plan” within the meaning of ERISA.
  The only limitation is that the state may not apply laws that are inconsistent with Title I of ERISA; i.e., that impose incompatible requirements so that it would be impossible to come into compliance with state law without violating federal law.  On the other hand, if a MEWA is a fully insured ERISA plan,
 insurance laws may only be applied directly to the MEWA to the extent that those laws provide or enforce standards requiring the maintenance of specified levels of reserves and contributions for the purpose of ensuring the plan’s ability to pay benefits.
When discussing the authority to apply state laws directly to a MEWA, the word “directly” must be emphasized.  A cornerstone of the regulatory framework for ERISA plans is that if an ERISA plan is insured, states have full regulatory authority over the insurer and over the terms of the insurance policy, even though that could be characterized as indirect regulation of the underlying benefit plan.  For single-employer plans, this principle is well established through a long line of Supreme Court decisions, and the Advisory Opinion clarified in footnote 8 that the same principle applies to MEWAs.  This agrees with the interpretation proposed by the NAIC, and rejects CREW’s contention that the plan’s insurer would share in the benefit of any exemption from state regulation to which the plan might be entitled.  CREW’s proposed interpretation would have frustrated the purpose of the statutory scheme, since the reason a state cannot regulate a fully insured MEWA as an insurer is precisely because someone else is the insurer, and that is the level at which full state regulatory authority applies.

A “fully insured” MEWA is defined as follows in ERISA Section 514(b)(6)(D) (29 U.S.C. § 1144(b)(6)(D)): 

[A] multiple employer welfare arrangement shall be considered fully insured only if the terms of the arrangement provide for benefits the amount of all of which the Secretary determines are guaranteed under a contract, or policy of insurance, issued by an insurance company, insurance service, or insurance organization, qualified to conduct business in a state.
The Advisory Opinion provided some much-needed clarification of what it means for benefits to be “guaranteed under a contract, or policy of insurance.”  Specifically, the DOL agreed with the NAIC that stop-loss insurance arrangements or reinsurance arrangements entered into by the MEWA are not sufficient to make the MEWA fully insured:

[T]he insurance company or organization that issued the insurance contract [must] unconditionally guarantee, upon receipt of the required premium or consideration, to pay all benefits due under the plan, and each participant must have a right to those guaranteed benefits which is legally enforceable directly against the insurance company or organization.
CREW had arranged for the consumer to be able to proceed directly against the insurer, but only in the event that the MEWA did not pay claims that had already been determined to be valid and were at least 30 days overdue.  The DOL explained that the existence of such a contingency meant that the arrangement was not fully insured within the meaning of ERISA.  Contractual relationships between the consumer and the insurer must be unconditional.  The right to fully insured health benefits is incurred at the time the covered illness occurs, not at the time a plan administrator makes a decision whether or not to pay the claim.  In other words, a plan can only be fully insured if the benefits it provides are contractual insurance benefits rather than gratuitous payments made at the discretion of an employer or plan administrator.
The one point on which the DOL did not agree with the NAIC’s position was the meaning of the phrase “qualified to conduct business in a state” in Section 514(b)(6)(D).  The NAIC takes the position that in order for a MEWA to be fully insured, any carrier from which the MEWA obtains insurance would have to be licensed in each state in which the carrier offers or provides benefits through the MEWA.  In footnote 8, however, the DOL came to the opposite conclusion, that when Congress referred to “a state,” it meant that carrier issuing an insurance product meeting the statutory requirements need only be qualified to do business in one state in order for the MEWA it insures to be considered fully insured.  Ordinarily, this would be the state where the MEWA is headquartered and the master policy is issued and delivered.
As discussed earlier, however, this does not in any way diminish each state’s regulatory authority over the insurers doing business in the state.  Whether or not a MEWA is fully insured does not affect whether a state can regulate the insurance transaction; it only affects whom the state is allowed to treat as the insurer.  States are free to regulate the MEWA itself as an insurer to the full extent provided by applicable state law, without any interference from ERISA, if any one of the following is true:
· The MEWA is not an “employee benefit plan” within the meaning of ERISA;

· Plan participants do not have a contractual right to insurance benefits meeting the standards described in the Advisory Opinion; or
· The MEWA purports to be fully insured but the alleged insurer is not qualified to conduct business anywhere in the United States.

If, on the other hand, the MEWA is a genuine “employee benefit plan” and some other U.S.-licensed company has taken on full responsibility for providing the plan’s insurance benefits, then the MEWA is fully insured and ERISA does protect it from direct application of most state insurance regulation.
  However, the reason the states are not allowed to regulate such MEWAs as insurers is because they are not acting as insurers.  As DOL has reaffirmed in footnote 8, “ERISA would not limit any state in which the MEWA’s insurance risk is resident or located or to be performed from enforcing state insurance law requirements directly against the insurance company, insurance service or insurance organization insuring the MEWA.”  Thus, even if the MEWA is “fully insured,” the insurance company must comply fully with the insurance laws of the state in which the group master policy is issued, and must also comply with insurance laws of each state where covered employers are located and/or where covered individuals reside, such as small group rating laws and mandated benefit laws, to the extent that those state laws apply to individual certificate holders or to employers covered under multiemployer policies.
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� The Public Laws of the United States and the United States Code use different numbering schemes, both of which are in common use.


� In order to meet the ERISA definition of “employee benefit plan” the plan must be sponsored by employers or an employee organization.  In general, an association of unrelated employers or employees that are formed as a profit making venture and that are not in fact controlled by the employers or employees are unlikely to meet these criteria.  See U.S. Department of Labor Opinion 94-07A re United Service Association for Health Care and Bell v. Employee Security Benefits Association 437 F. Supp. 382 (D. Kan. 1977.


� A threshold issue that must always be kept in mind is that many MEWAs are not employee benefit plans within the meaning of ERISA.  The Opinion discussed the applicable standards, but concluded that there was insufficient factual information provided to know whether or not CREW has sufficient member control to qualify.  Instead, the Opinion focused on the scope of state regulatory authority on the assumption that these uncertainties were resolved in CREW’s favor so that its claim to be an ERISA plan was valid.


� As noted earlier, however, Section 514(b)(6)(A)(i)(I) expressly authorizes states to require fully insured MEWAs to comply with “standards, requiring the maintenance of specified levels of reserves and specified levels of contributions, which any such plan, or any trust established under such a plan, must meet in order to be considered under such law able to pay benefits in full when due.”
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